NING on the Beach

En stedsspesifikk konsertinstallasjon bygget på operaen «Einstein on the beach» av Phillip Glass (og Robert Wilson), og romanen «On the beach» av Nevil Shute.
Av og med NING.


SLAPP HELT AV.
ENDEN ER NÆR.
NING GJØR OPERA PÅ STRANDA.

Musikkperformanceensemblet NING gjør sin versjon av en av etterkrigstidens største operasuksesser: EINSTEIN ON THE BEACH (1976). Stykket er opprinnelig en monumental audio-visuell opplevelse - med Philip Glass´ suggererende og messende loop-musikk til Robert Wilsons gigantiske teatertablåer - som helhet en fri assosiativ tilnærming til Albert Einsteins liv og virke; de konsekvenser hans arbeid har fått for verden.

Tittelen på operaen er en referanse til romanen «On the beach» (1957) av Nevil Shute (på norsk «Den siste bredd»):
"Tredje verdenskrig er over og alt liv på den nordlige halvkule er utslettet. De siste levende mennesker er på flukt fra en radioaktiv sky som stadig rykker lengre sør... mot den siste bredd."

NING går løs på operatradisjonen, Albert Einstein og On the Beach med en stedspesifikke versjon. Tematikken er ikke mindre interessant i dag; vitenskapen gir oss stadig nye moralske utfordringer parallelt med nye muligheter. Forskere forteller oss at atomtrusselen ikke har blitt  mindre siden 60-tallet - kanskje snarere tvert i mot - og et jordskjelv i Japan setter igjen frykten for det radioaktive øverst på dagsordenen.

Samtidig er det i lys av marmorkollossen i Bjørvika all grunn til å diskutere ressursbruk og størrelse i kunsten: Må en opera være stor for å bli stor?

NING velger å gjøre en på alle måter liten opera; en mellomting mellom konsert og installasjon - en åpen situasjon som varer noen timer, der musikk, tekst og aktører er tilgjengelige, vekslende mellom roller som musikere, opplesere og samtalepartnere. Vi har med fluktstoler, lydanlegg og instrumenter, og slår oss ned på operastranda. Philip Glass´ minimalistiske evighetsmusikk og atomproblematikken er tilstede, det samme er det sentrale spørsmålet i Nevil Shutes roman: Hva bruker du ditt liv til når du vet det bare er måneder - eller uker - igjen? Det beste er kanskje å ha utsikt til hav og horisont; å vente på stranda...

Første work-in-progress-versjon ble vist i vannkanten på Den Norske Opera i Oslo i september 2009. Ny work-in-progress sommeren 2010.
Premiére 19. juni 2011.

Ning hjemmeside

Pressebilder NING


Foto: NING.